Teherbringára gyűjtünk!

Olyan sok címre viszünk már ételt, hogy nem győzzük a meglévő teherbiciklivel. Szükségünk van egy másodikra is. Olvasd el a biciklis kiszállítás történetét, és ha meggyőztünk téged, kérlek támogass minket egy kávé vagy egy vacsora árával!

Amikor elindultak az ételosztások 2015-ben, már akkor arról kezdtünk el beszélgetni,hogy jó lenne azoknak is melegételt juttatni, akik rászorulnak, de valamiért nem tudnak eljönni az osztásra. Számos oka lehet annak, hogy valakinek ez nehézséget okoz: mentális, vagy mozgásszervi problémák, állandó felügyletre szoruló családtag, de bármi elfogadható indok elég lehet ehhez. A kiszállítási listára minden cím valamilyen karitatív munkát végző szakember vagy szervezet ajánlása alapján kerül fel.

2016. tavaszára jópár címünk volt már, ezért áprilisban, alkalmanként kb. 25 adaggal elindult a bringás kiszállítás. Eleinte egy felajánlásból kapott olcsó és meglehetősen gyengécske utánfutóval próbálkoztunk, ami többször is eltört a szentendrei macsakköves utcákon zötykölődve. Ezért hamar arra a megállaptásra jutottunk, hogy kell egy teherbringa. A megvalósulásig még hosszú út állt előttünk.

Azt tudtuk, hogy felajánlásból nem fog érkezni ilyen holmi – alig néhány futott itthon teherbringából -, és azt is, hogy az ételre gyűjtött adományokból nem költhetünk ilyesmire. Ezért úgy döntöttünk, hogy Szentendre közösségéhez fordulunk céladományokért. Akkor 333.000 forintot gyűjtöttünk össze alig néhány hét alatt. Azóta is nagyon hálásak vagyunk ezért minden adományozónak.

A teherbringa megépítése is számos felajánlásból jött létre. A váz a Cyclonómia műhelyében készült, ahol jelentős kedvezményt kaptunk. Az alkatrészek egy része adakozásból érkezett, és az összeszerelés is önkéntes munkában történt. A folyamat 2017. tavaszára ért véget. Májusban indult kék teherbringánk az első útjára. 🙂

Ahogy az évek során gyűltek a címek, úgy változott a kiszállítás. Eleinte elég volt két bringás. Az egyik elvitte a lakótelepi címeket, a másik pedig a távolabbi címekre indult el. A lakótelepen volt a sok cím, ide kellett sok adaggal menni, ezért a kék kargót az vitte el, aki lakótelepet vállalta.

2022-re annyival több cím volt gyúlt össze, hogy már több mint egy éve három bringás viszi az ételt:

A bringás területeCímek számaMelegételes dobozok száma max.
Belváros és a római temető környéke („belváros”)720
Kálvária, a Püspökmajor ltp. és Vasúti villasor feletti részek („lakótelep”)1115
Vasvári, Pismány, Pap-sziget környéke („kis kör”)811
A bringás körök felosztása 2023. május 31-én

A fenti táblázatból jól látszik, hogy a belvárosi körben több melegételes dobozt kell vinnünk, mint a lakótelepre. 5-10 adagnál több már nem szállítható normál bicikli csomagtartóján, pláne nem hátizsákban. Kiborul, összenyomódik, vállalhatatlan állapotban jut el a rászoruló részére. Emiatt jelenleg a belvárosi címekre csak nagy nehézségek árán tudunk kiszállítani.

Sajnos bringás önkéntesből is korlátozott számú jelentkező van. A nyári időszakokra nagyon nezéz megszervezni, hogy mindhárom körre legyen jelentkező, ezért fontos számunkra, hogy egy bringás minél több ételt el tudjon vinni.

Ezen segítene egy második kargó bicikli.

Segíts, hogy a bringás kiszállításokat folytatni tudjuk, és a növekvő igényeket is ki tudjuk szolgálni! A második kargóra adott hozzájárulásodat az egyesület számlájára átutalással tudod eljuttatni:
Vasárnapi Merőkanál Egyesület
11742087-24281692 (OTP)
A közleménybe kérlek írd be, hogy „Adomány kargóra”

Köszönjük!

2019. decemberében készült kisfilmünk. Most is keresünk bringás önkénteseket! Jelentekezz, ha kedvet kaptál!

Közzétéve

itt:

,

Írta: