Rólunk

A Vasárnapi Merőkanál 2015. májusában kezdte meg működését Szentendrén, teljes egészében civil kezdeményezésként, a városi és környékbeli rászorulók (hajléktalanok, nehéz helyzetben lévők, nyugdíjasok, nagycsaládosok) vasárnapi meleg étellel való támogatása céljából.

A rászorulók körét pontosabban meghatározni nem lehet: aki odajön és enni kér, az kap. Pont.

Az első évben kétheti rendszerességgel a városi piactéren, majd később heti sűrűséggel vasárnaponként kezdett melegétel-osztásokat tartani, melyeket a városi és környékbeli éttermek nagylelkű ingyenes, vagy önköltségi áron számított ebédeinek köszönhetően tudott megvalósítani.

Az ebédekhez süteményt is lehet kérni, melyeket önkéntesek sütnek lelkesen, saját konyhájukban, feláldozva szabadidejüket és energiájukat.

Gyümölcs és péksütemény is jár az ebédhez, amit jószívű zöldség-gyümölcskereskedők, valamint pékségek felajánlásai biztosítanak.

Alkalmanként 100-120 adag meleg étel kerül kiosztásra, süteménnyel, gyümölcscsel, jó szóval.

Nyáron szörpöt, télen teát lehet kérni az osztás helyszínén.

Mivel a rászorulók között találhatók mozgásukban korlátozott, idős, beteg emberek is, ezért nekik biciklis önkéntesek szállítják házhoz az ebédet minden alkalommal. Ez általában 40-42 adagot jelent.

A szentendrei önkormányzatnak köszönhetően a második évtől már zárt helyen, esőtől védve bonyolódnak az osztások, egy ideig a régi egészségház épületében, majd az 2022-től új helyen, a Paprikabíró utcában.

A rászorulók köre folyamatosan bővül, a vírushelyzet alatt tartott tartósélelmiszer-osztások során egyre több új arcot lehetett látni, és az újrakezdődött melegétel-osztásokon is látható, hogy nagy igény van erre a tevékenységre. És még mindig nagyon sokan nem is tudnak erről a lehetőségről.

Minden berendezési tárgy, ami az osztást segíti, nagylelkű emberek felajánlásaiból származik.

Az ételosztáshoz szükséges fedeles tárolóedények, a csomagoláshoz használt tasakok és zacskók, evőeszközök és poharak viszont pénzbe kerülnek, ezek finanszírozása perselypénzekből történik, ugyanúgy, ahogy az ebédek alkalmankénti finanszírozása is, hiszen nem minden étterem tudja ingyen adni az ételt, így önköltséget vagy anyagköltséget többen is kérnek.

Jelen pillanatban minden vasárnap várjuk vendégeinket. Folyamatosan próbálunk új éttermeket behozni, új önkénteseket toborozni, hiszen minél több az étterem, annál ritkábban kell ugyanazokat az éttermeket megkérni főzésre, és minél több önkéntes van, annál kevesebb teher jut azokra, akik már benne vannak.

2021-ben a Szentendrei Önkormányzat az egyesületnek adományozta a Szentendre Város Civil Szervezete díjat.

A csapat 2021. április 11-én egyesületté alakult, melyet végül 2022. március 28-án bejegyeztek, és a 13-02-0008180 szám alatt nyilvántartásba vették. Az egyesület immár tehát rendelkezik adószámmal és bankszámlaszámmal. Tizenegy alapító taggal, három elnökségi taggal alakultunk, és jelen pillanatban pártoló tagokat toborzunk. Az egyesületben pártoló tag lehet bárki, aki elfogadja a lebonyolítási szabályzatot, a házirendet, és a belső etikai szabályzatot. Egyelőre tagsági díj nincs, mindenki érzése szerint adományozhat bármekkora összeget tagsági díj címén, 1000 Ft és a csillagos ég között 🙂